Error starting

Discussion in 'Support' started by TYJosue, Dec 10, 2017.

  1. TYJosue

    TYJosue New Member

  2. mrpenguinb

    mrpenguinb Active Member

    Have you tried re-installing OpenAL or updating your .NET Framework yet?
    According to the error/exception that occured when launching the game, "An attempt was made to load a program with an incorrect format" so from that there is a possibility that there could be an issue with your .NET installation
    Also make sure that your audio configuration is right, as Monogame and OpenAL don't like unplugged or weird audio configurations!
    It has been known to cause issues so set the right audio device as default and just make sure that your audio works through windows. You should at least have an audio device plugged in, if it is a laptop and it has speakers (most do) then you shouldn't have to worry.

    OpenAL
    Download & Install OpenAL: https://www.openal.org/downloads/oalinst.zip
    • To install OpenAL first unzip "oalinst.zip" and then run "oalinst.exe"
    • Done! All you have to do now is to click the install button.
    .NET Framework
    Download & Install Microsoft's .NET Framework 4.7.1:
    https://download.microsoft.com/down...CC-A145-56C6B9BBE5DD/NDP471-KB4033344-Web.exe
    • Run the executable
    • If it comes up with the options to either repair or uninstall the program then it is already installed, you can proceed to try and either completely uninstall .NET Framework or repair it (a clean re-install is recommended).
    • Done! An internet connection is required to download the rest of the setup files before it can install.

    The bottom-line is: you should at least have an audio device plugged in, if it is a laptop and it has speakers (most do) then you shouldn't have to worry. One of these solutions, or either of them might be able to fix your issues

    Try launching FreeSO again after the installation(s) finish and see if that fixes your problem! :D
    Last edited: Dec 11, 2017

Share This Page